Aflossingsvrije hypotheek
Zoals je waarschijnlijk wel weet kan je bij het kopen van een huis verschillende soorten hypotheken afsluiten. Van een spaarhypotheek tot aan een lineaire hypotheek; iedere hypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen. Een hypotheekvorm waarover meer dan twee miljoen Nederlanders beschikken is de aflossingsvrije hypotheek. Hypotheekzaak legt je graag uit wat de aflossingsvrije hypotheek is en wat de voor- en de nadelen zijn. Advies nodig? Dan is dat uiteraard mogelijk.
Wat is een aflossingsvrije
hypotheek precies?
hypotheek precies?
Sluit je aflossingsvrij een hypotheek af? Dan hoef je, de naam zegt het al, gedurende de lening niet af te lossen. Je betaalt enkel en alleen iedere maand rente. Uiteraard moet een lening op een gegeven moment wel worden afgelost en in het geval van de aflossingsvrije hypotheek is dat op de einddatum. Doordat je tijdens de lening niet af hoeft te lossen blijft de hypotheekschuld de hele looptijd hetzelfde. Je kunt er echter ook voor kiezen om tussentijds al aflossingen te doen.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Aflossingsvrij hypotheek afsluiten? Dan is de looptijd meestal 30 jaar!
Goed om te weten is dat de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek meestal 30 jaar betreft. Het kan echter ook voorkomen dat de looptijd wat korter is. Omdat het bovendien geen irreële gedachte is dat je na dertig jaar nog niet alles kunt aflossen, is het een mogelijkheid om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen. We raden aan om de mogelijkheden in dat geval – op tijd – met je hypotheekadviseur te bespreken. Weet je nou niet precies wanneer de einddatum van jouw aflossingsvrije hypotheek is? Kijk dan eens in de hypotheekakte of -offerte.
Aflossingsvrije hypotheek berekenen
In augustus 2011 is de regel ingegaan dat de aflossingsvrije hypotheek niet méér mag zijn dan de helft van de marktwaarde van de woning. Hoe kan je dan de maandlasten van de aflossingsvrije hypotheek berekenen? Dat is niet zo moeilijk. Stel: De marktwaarde van de woning is 400.000 euro, de rente is 2 procent en de looptijd is 30 jaar. Dan mag de aflossingsvrije hypotheek dus niet meer dan 400.000/2 = 200.000 euro zijn. De maandlasten van de aflossingsvrije hypotheek berekenen doe je dan als volgt.
Eerst reken je uit wat 2 procent van 200.000 euro, het bedrag van de aflossingsvrije hypotheek, is. Uit die berekening blijkt dat je 4.000 euro per jaar aan rente betaalt. Maar wat zijn dan de lasten per maand? Dat weet je als je die 4.000 euro door twaalf deelt. De conclusie is dan dat je 333,33 euro per maand aan rente moet betalen voor de aflossingsvrije hypotheek. Zie hieronder de berekening. Kom je er niet uit? Schroom dan niet om de hulp van Hypotheekzaak in te schakelen.
2% van 200.000 euro = 4.000 euro per jaar
4.000 euro / 12 maanden = 333,33 euro per maand
Meer over ons
lees meerHypotheekzaak is van alle markten thuis
Naast hulp en advies over (het afsluiten van) de aflossingsvrije hypotheek zijn er nog veel meer zaken waarover je contact op kunt nemen met Hypotheekzaak. Ons bedrijf kent veel specialismen en zodoende kunnen we je ook van dienst zijn met zaken als het afsluiten van verzekeringen of het vergelijken van bepaalde hypotheken. Ben je van plan om je huis in de verkoop te zetten of wil je juist een huis kopen? Dan helpen we je graag met onderhandelen over de beste deals. Kijk gerust eens welke diensten we nog meer voor je kunnen verlenen en schroom niet om een afspraak te maken!
Is de rente van een aflossingsvrije
hypotheek fiscaal aftrekbaar?
Per 1 januari 2013 heeft de fiscus besloten een aflosverplichting in het leven te roepen. Dit betekent dat voor nieuwe hypotheken afgesloten na 1 januari 2013, de hypotheekrente alleen fiscaal aftrekbaar is bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek voldoet namelijk niet aan de aflosverplichting. Dit hoeft echter niet te betekenen dat een aflossingsvrije hypotheek in jouw situatie geen goede keuze is. Een aflossingsvrije hypotheek resulteert namelijk altijd in een lagere bruto maandlast dan een andere hypotheekvorm. Jouw hypotheek kan ook uit meerdere leningdelen bestaan; bijvoorbeeld een deel annuïteit en een deel aflossingsvrij. De experts van Hypotheekzaak maken graag een op maat gemaakt advies aan de hand van jouw persoonlijke situatie. Heb jij een hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan heb jij mogelijk recht op een aflossingsvrije hypotheek met fiscale renteaftrek. Dit heeft te maken met het overgangsrecht. Benieuwd of jij in aanmerking komt? Neem contact op met Hypotheekzaak.
Wij werken samen met devolgende financierders:
Neem contact op met Hypotheekzaak!
Wil je meer weten over een aflossingsvrije hypotheek? Of ben je bang dat je jouw aflossingsvrije hypotheek niet kunt aflossen op de einddatum? Maak gerust een afspraak met Hypotheekzaak voor een gedegen en betrouwbaar advies van professionals. Je kunt contact opnemen via 088-0802810 (telefonisch) of welkom@hypotheekzaak.nl (per mail) en uiteraard ben je ook welkom bij één van onze vestigingen in Zeewolde, Harderwijk, Naarden Vesting en Amersfoort.