Gratis updategesprekken
No cure, no pay
Constante monitoring

Hypotheekzaak

Meer weten over jouw maximale hypotheek?

Neem contact met ons op!

Wij werken samen met de
volgende financierders:

Wegwijs door de hypotheekwereld: zo gaat het berekenen van een hypotheek

Een hypotheek afsluiten is geen dagelijkse bezigheid. Voor veel mensen is het berekenen van de hypotheek al een uitdaging: welk bedrag aan hypotheek kan ik krijgen, hoe bereken ik de maandlasten van mijn hypotheek en met welke factoren dien ik rekening te houden? In dit artikel informeren we je over de maximale hypotheek, de hypotheekrente en het berekenen van je hypotheek.

Maximale hypotheek: hoeveel kan ik lenen?

De hoogte van een hypotheek wordt berekend aan de hand van vier factoren, namelijk het inkomen, de woningwaarde, andere financiële verplichtingen die de koper eventueel heeft, en de hypotheekrente. Door deze factoren mee te nemen tijdens het berekenen van de hypotheek is er minder kans dat de koper in financiële problemen komt door de aankoop van een woning.

Wil je weten wat je maximale hypotheek is? Kijk dan naar je inkomen. Het inkomen is namelijk een van de meest leidende factoren om de hoogte van de hypotheek te berekenen. Des te hoger je bruto inkomen, des te hoger de lening. Er wordt door hypotheekverstrekkers ook gekeken naar het soort inkomen dat je hebt; heb je een vast maandelijks inkomen, ben je zzp’er, of wellicht heb je een variërend inkomen omdat je flexwerker bent. Dat heeft allemaal invloed op de hoogte van je hypotheek.

Je hypotheek berekenen gebeurt ook aan de hand van de woning die je ermee wil kopen. Ook wanneer je op basis van je inkomen meer hypotheek zou kunnen krijgen, mag het uiteindelijke bedrag niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde. De woningwaarde wordt door de hypotheekverstrekker op basis van de koopsom of taxatiewaarde bepaalt.

De hypotheekrente stijgt

Hoewel de hypotheekrente nog altijd historisch laag is, is deze in het afgelopen half jaar al verdubbeld. Verwacht wordt dat de stijging doorzet. Hierdoor kunnen huizenkopers tienduizenden euro’s minder lenen voor hun hypotheek. De hypotheek is de lening voor je woning, en de hypotheekrente is de rente die je hierover betaald. De hoogte van de rente is voor een deel leidend in hoeveel je per maand aan hypotheeklasten kwijt zal zijn. Een lage hypotheekrente, zoals nu nog het geval is, zorgt voor lagere maandlasten. Daardoor zal de hypotheekverstrekker je ook sneller een hypotheek bieden. Om te weten of het voor jouw situatie nu handig is om de rente voor langere tijd vast te leggen kun je het beste een hypotheekadviseur inschakelen. Die heeft meer kennis en zicht op hoe de hypotheekrente zich ontwikkeld.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met openstaande leningen?

Door andere leningen, die vallen onder financiële verplichtingen, kan de koper maandelijks minder geld uitgeven. Alle leningen die je afsluit staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en hebben invloed op de hoogte van je maximale hypotheek, omdat je maandlasten hoger worden. Hypotheekverstrekkers kijken in dan ook in dat register om te controleren of je openstaande leningen of betalingsachterstanden hebt. Notities die hierin staan zijn bijvoorbeeld alimentatie, een creditcardschuld, een leaseauto en een smartphone met abonnement. Maar ook rood staan bij de bank en een studieschuld staan hierin geregistreerd, al moet je een studieschuld wel zelf melden bij het BKR. Het is wettelijk verplicht om dit te doen, omdat je anders het risico loopt een hypotheek af te sluiten die niet bij jouw financiële situatie past.

Snel en eenvoudig je hypotheek berekenen

Bij Hypotheekzaak kun je zelf online je hypotheek berekenen. Dat scheelt, want middels de hypotheek calculator kun je alvast een indicatie krijgen van je bruto maandlasten en je maximale hypotheek. Voor de precieze totstandkoming van dit bedrag en de definitieve hoogte van je hypotheek kun je altijd om tafel met een van de hypotheek experts van Hypotheekzaak. Zij voorzien je van tips en adviezen in Amersfoort, Harderwijk, Naarden en Zeewolde. Dankzij jarenlange ervaring en altijd up-to-date deskundigheid wordt je geholpen aan een hypotheek die echt bij jouw situatie past.

Hypotheekzaak