Gratis updategesprekken
No cure, no pay
Constante monitoring

Hypotheekzaak

Wat is een lineaire hypotheek?

We beginnen met een kleine uitleg over de lineaire hypotheek betekenis. Bij de lineaire hypotheek betaal je iedere maand zowel een aflossing als rente. Omdat je ook aflost, wordt het schuldbedrag steeds kleiner en betaal je dus ook steeds een lager bedrag aan rente. Tijdens de rentevaste periode betaal je op maandbasis dus steeds minder geld. De hypotheekschuld is aan het einde van de looptijd vervolgens volledig afgelost. De looptijd van de hypotheek is normaliter 30 jaar.

Het komt er dus op neer dat je iedere maand een vast bedrag aan aflossing betaalt en bovendien rente betaalt, die alsmaar minder wordt doordat het schuldbedrag door de aflossingen steeds lager wordt. Deze hypotheekvorm past dan ook goed bij je wanneer je zekerheid wilt hebben over het bedrag dat je per maand betaalt en tevens vanaf de start direct wilt gaan beginnen met aflossen. Bovendien past het goed bij je wanneer je financiële ruimte wilt creëren voor in de toekomst, wanneer je bijvoorbeeld minder wilt gaan werken en dus minder gaat verdienen. De maandlasten worden namelijk minder naarmate de tijd vordert.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op

Ik wil meer weten over verschillende hypotheekvormen.

  Inschrijven nieuwsbrief

  Voordelen en nadelen van een lineaire hypotheek

  Het minder worden van de maandlasten is direct één van de voordelen die met de lineaire hypotheek gepaard gaat. Het schuldbedrag wordt door het aflossen iedere maand lager en dat geldt dan uiteraard ook voor de rente. Een ander voordeel aan de lineaire hypotheek is dat het over het geheel gezien de meest goedkope optie is. Ook dat komt voort uit het feit dat je minder rente betaalt. Als laatste is het ook een mooi bijkomend voordeel dat je aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld hebt afgelost. Een nadeel daarentegen is echter dat de maandlasten op het begin vrij hoog zijn en dat is dus niet voor iedereen weggelegd.

  Maandlasten van de lineaire
  hypotheek berekenen

  Je zou zelf de maandlasten voor een lineaire hypotheek kunnen berekenen. Stel: je hebt een lineaire hypotheek van 200.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een rente van 4%. Dan betaal je in de eerste maand nog veel rente, want 4% van 200.000 euro gedeeld door twaalf maanden = 666,66 euro per maand. Bovendien komt daar nog een aflossing van 555,55 euro (200.000 gedeeld door 360 maanden) per maand bovenop. Echter heb je hierbij het voordeel dat de maandlasten natuurlijk iedere maand minder worden.

  Zelf zou je ook de maandlasten van een lineaire hypotheek kunnen berekenen in Excel. Heb je hulp nodig bij het maandlasten van een lineaire hypotheek berekenen? Schakel dan de specialisten van Hypotheekzaak in!

  Meer over ons

  lees meer

  Wij werken samen met de
  volgende financierders:

  Neem contact op met Hypotheekzaak!

  Hulp en advies over de lineaire hypotheek is niet het enige waarvoor je bij Hypotheekzaak terecht kunt. Ook voor advies over en het afsluiten van andere hypotheekvormen ben je bij ons aan het goede adres. Daarnaast kunnen we je ook helpen met het (ver)kopen van een huis of het afsluiten van verzekeringen. Ga jij ook graag de samenwerking met ons aan en wil je profiteren van de voordelen van het advies en de hulp van Hypotheekzaak? Maak dan snel een afspraak (gratis) of neem contact met ons op! Dit kan per mail via welkom@hypotheekzaak.nl of telefonisch via 088-0802810.

  Hypotheekzaak