Gratis updategesprekken
No cure, no pay
Constante monitoring

Hypotheekzaak

Financiële onzekerheid

Verhalen over jongvolwassenen die geen voet tussen de deur krijgen op de woningmarkt kennen wij al te goed. Woningen worden voor recordprijzen verkocht, ook in ons werkgebied: Zeewolde, Harderwijk, Amersfoort en Naarden Vesting. De gemiddelde transactie is landelijk opgelopen tot € 387.000 in 2021. Dat is lastig op te brengen met een modaal salaris en een studieschuld. Familieleden helpen graag, mede uit noodzaak.

Wat is de jubelton?

Iedereen die dat wil mag nu jaarlijks belastingvrij een geldbedrag schenken. Wij zoomen in dit blog specifiek in op de jubelton, een eenmalige verhoogde vrijstelling voor een koopwoning: maximaal € 106.671. Dit bedrag kan trouwens ook aan niet-familieleden geschonken worden. Een voorwaarde aan de regeling is wel dat de ontvanger niet ouder is dan 40 jaar. Het schenkbedrag kan onder andere gebruikt worden voor een schuldaflossing van de huidige woning of de aankoop van een (eerste) woning.

De jubelton is bedoeld voor:

 • Aanschaf van een eigen woning;
 • Verbouwing of verduurzaming;
 • Schuldaflossing van de eigen woning;
 • Afkoop van erfpacht;
 • Aankoop of verbouwing van woning in het buitenland (mits hoofdverblijf).

 

Wat betekent de afschaffing?

De overheid wil met de afschaffing van de jubelton de druk op de woningmarkt verminderen. Een veelgehoorde mening in de financiële wereld is echter, dat afschaffing van de jubelton weinig effect zal hebben op de hoogte van de woningprijzen. Op korte termijn zal het een zelfs een ‘schok’ teweegbrengen. Meer mensen zullen zo snel mogelijk een woning willen aankopen, met hulp van familie, nu dat nog voordelig kan.

Wat zijn de mogelijkheden?

De jubelton verdwijnt maar de éénmalige schenkingsvrijstelling blijft voorlopig bestaan. In 2023 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlaagd naar € 27.231. Per 2024 verdwijnt de regeling volledig. Wie nadenkt over schenken moet er dus snel bij zijn! Wij stippen de drie belangrijkste aandachtspunten hieronder aan. Heb jij vragen? Neem vrijblijvend contact op met een adviseur van Hypotheekzaak.

1) Nog geen woning op het oog: Ook als jouw zoon of dochter nu geen woning op het oog heeft kan er alvast geschonken worden. Maak een schenkovereenkomst op waarin opgenomen wordt dat de schenking vóór 2024 gebruikt wordt voor de aankoop van een woning. Hypotheekzaak kan hierbij helpen.

2) In delen schenken: De schenking kan uitgesmeerd worden over een periode van drie jaar. Op deze manier kun jij als ouder jouw kind helpen als het in 2023, 2024 of 2025 een woning koopt. Hypotheekzaak adviseert hier graag over.

3) Familiehypotheek: Zelfs na afschaffing bestaan er mogelijkheden. Voor een familielening geldt bijvoorbeeld geen leeftijdsgrens. Hypotheekzaak kan hier meer over vertellen.

Actie ondernemen?

Wil jij een bedrag aan jouw kind schenken? Dat kan door middel van spaargeld of bijvoorbeeld door overwaarde op te nemen. Wij onderzoeken graag wat in jouw geval het meeste gunstige uitpakt. Laat hieronder een bericht achter en Hypotheekzaak belt z.s.m. terug!

Deel dit
blogbericht:

Wil jij meer informatie over de jubelton?

  Inschrijven nieuwsbrief

  ;
  Hypotheekzaak